Leszálltak az Egyesült Államokról a hitelminősítők

A Fitch Ratings megerősítette az Egyesült Államok adósságának legmagasabb, AAA-jelölésű besorolását és levette a negatív kitételt a kilátásokról. A kedvező értékelést az adósságplafon felfüggesztésének és a javuló növekedési kilátásoknak köszönheti a szuverén. Nemrég a két másik nemzetközi hitelminősítő, az S&P és a Moody’s is hasonlóan tett, noha az előbbi még továbbra is csak a legmagasabb szint előtti “AA+” besorolással illeti az országot.

A Fitch nemzetközi hitelminősítő cég még tavaly októberben figyelmeztetett, hogy amennyiben az ország hitelfelvételhez köthető politikai viták tovább folytatódnak, akkor az akár az ország leminősítéséhez is vezethet. Az S&P például már 2011 augusztusában megfosztotta az “AAA” besorolástól az USA-t.

A Fitch és Moody’s ilyet nem tett, viszont mind a ketten októberben negatív kilátást jelöltek meg a legmegbízhatóbb AAA/Aaa besorolással rendelkező USA-val kapcsolatban. Az adósságplafon körüli októberi cirkusz viszont nem ismétlődött meg februárban, idén ugyanis már időben felfüggesztésre került a törvény. Ezért immár mind a három neves hitelminősítő levette a negatív kilátásra vonatkozó kitételt a szuverénről.

Az utolsóként lépő Fitch a jelentésében hangsúlyosan kitér rá, hogy 2011 augusztusában és 2013 októberében az adósságplafonnal kapcsolatos felfordulás még súlyos bizonytalanságokat hordozott magában, de ezt immár nem látják. Megállapítják továbbá, hogy a kedvező növekedési kilátások biztosíthatják az államháztartási deficit kordában tartását és így az adósságpálya fenntarthatóságát.

Az adósságplafont az Egyesült Államok Kongresszusa 2015 márciusáig függesztette fel.

Forrás: www.portfolio.hu