“Erős dollárt akarok látni…”

Az elmúlt hetekben látványosan erősödött az euró, gyengült a dollár. Ez elsősorban annak (is) köszönhető, hogy a befektetők elkezdték árazni, hogy az EKB idén már szigorúbb monetáris politikát fog alkalmazni. Tegnap volt a várva-várt EKB kamatdöntő ülés, ahol a várakozásoknak megfelelően nem nyúltak az alapkamathoz, majd 14:30-kor jött a sajtótájékoztató. Mario Draghi az EKB elnöke kijelentette, hogy idén szinte semmi esély sincs az alapkamat megemelésére, valamint az eszközvásárlási programról nem mondott semmit. Ezzel ugye eloszlatva a nagy monetáris szigorításra való spekulációt. Csak sajnos nem jött össze, ugyanis nem akart gyengülni az euró. Pedig az EKB-nak annyira azért nem jó az erős euró.
Délután jött Donald Trump és tett egy ilyen kijelentést:

“A dollár erősödni fog, erős dollárt akarok látni!”

Ez a kijelentés sikeres volt. Tegnap bő 3 éves csúcsra, 1,2530 fölé emelkedett az EURUSD árfolyama, majd Trump szavaira 2 óra alatt le is jött 1,2370-ig az árfolyam.
Azért is érdekes ez a kijelentés, mert tavaly mikor Trump kijelentette, hogy gyenge dollárt akar látni, akkor a dollár masszívan gyengülni is kezdett. (a tegnapi csúccsal együtt bő 2000!! pontot). Ha most is hű katonaként teljesíti a dollár a főnök parancsát, akkor most elméletben jöhet(ne) a dollár erősödés, tehát az EURUSD kereszt árfolyama újból es(het)ne.

A szép az egészben, hogy technikailag is teljesen indokolt a dollár erősödés/euró gyengülés. A közel 10 éves csökkenő trendcsatorna tetejét elérte, a parancsot tudja…