Mi lesz veled idén drága EURUSD?

Egyik elemzői “oldal” 1,1-ig, a másik “oldal” 1,25 – 1,3-ig várja az EURUSD árfolyamát év végére.
Véleményem szerint, ha el is kezd esni az árfolyam, a longokat kell majd keresnünk, abban az esetben HA az EKB tényleg elkezd kamatot emelni VAGY legalábbis a mostaninál erősebben szigorítani. Jelen állás szerint ennek egyre nagyobb a valószínűsége. (EUR erősítő hatás)
FED idén várhatóan még emel kamatot (25 bázispontot a várakozás szerint), viszont a dot plot alapján “belengetett” 3 kamatemelés (összesen 75 BP), az egyre távolabbinak tűnik, ugyanis az a fránya infláció csak nem akar emelkedni a kívánt mértékben (USD gyengítő hatás).
 
Természetesen ebben az elmélkedésben olyan hatások, mint pl.: egy egészséges piaci korrekció, háború, stb nincs benne, az erősen változtathat a képleten.
 
A hosszabb távú EURUSD longokkal azért még célszerű várni, mert van még tere lefelé az árfolyamnak, valamint január 25-i EKB sajtótájékoztató után, azért okosabbak leszünk. Remélhetőleg…
 
No meg márciusban fogja első kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatóját tartani az új FED elnök (februárban veszi át Yellen helyét Powell), ami szintén érdekes lehet a jövőre nézve.
 
Mellékszálként ma reggelre virradóan a BoJ (Japán jegybank) bejelentette az eszközvásárlási program lassítását. Ezzel lassan ők is elindulnak a szigorítás útján.