Jen kitörésre várva

Az elmúlt bő két évben egész szép kis jen gyengülésnek lehettünk szemtanúi. Az amerikai dollárral szemben 77-es árfolyamról egész 105-ös árfolyamig sikerült felkapaszkodnia. (Jelenleg 101,8-as árfolyamon van.) Ez a nagy menetéles elsősorban a Japán jegybank irdatlan mértékű pénznyomtatásának volt köszönhető. Mostanra az látszik, hogy ez a “nyomdai” akció nem teljesen váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis nem nagyon akar beindulni az a fránya a gazdaság. Cserébe lett egy kis infláció reáljövedelem csökkenéssel párosítva…

USDJPY grafikonját nézve látszik, hogy technikailag is kezd ingatag lábakon állni ez az emelkedés, ugyanis kezd elfogyni a szufla. Január óta cirka 250 pontos sávban oldalaz a kereszt. Itt még azt is lehet gondolni, hogy csak egy szűk fél éves konszolidációs időszakban vagyunk. Amíg a két szélső érték – alulról 101, míg felülről a 103,50 – 104-es árfolyam –  valamelyikét el nem hagyja, addig ez a hivatalos verzió.

usdjpylitdaily

Közelebbről megnézve igencsak táncol az emelkedő trend alján, valamint ékben/háromszögben is van, ami minden esetben kitörést jelez előre. Amennyiben 101,3 – 101-es árfolyam alatt zárna a devizapár, akkor nyugodtan lehet shortolni legalább a 99-es, majd a 98 – 97,50-es árfolyamig. A longokkal most óvatos lennék. Csak és kizárólag 102,2 felett szabad próbálkozni akkor is inkább napon belüli pozícióban, mert 103-nál már be is verheti a fejét az ék/háromszög felső szárába (felső kék vonal), így napon túli longban technikailag csak és kizárólag felfelé kitörés esetén szabad belépni.

usdjpylitdaily