A ciprusi demokartikus tőkebiztonság

A legfrissebb javaslat szerint a 20.000 EUR alatti betéteseket nem terhelné az “illeték”, 20.000 – 100.000 EUR között 6,75%, míg 100.000 EUR feletti betétnél marad a 9,9%-os “illeték”.

Történt ugyanis, hogy hétfőre virradóra a világsajtó az EU és az IMF közös “demokratikus” akciójától lett hangos, melynek értelmében az egyébként pénzügyi gondokkal küszködő Ciprusnak újfent adnának “segélyt”, csak az igényelt 17 milliárd EUR-ból, kb 7 milliárd előteremtésére a fent említett javaslattal álltak elő az okosok.
Ezzel a javaslattal tovább öregbítik a demokratikus Európa jövőképét. No comment…

FRISSÍTÉS:

Éjszakai legfrissebb hírek szerint Ciprus elutasította a bankbetétek megadóztatására tett javaslatot, így elméletben nem lesz bevezetve ez a fajta “illeték”.
Ha nem is fogják megsarcolni a bankbetéteket, akkor is van ennek az ügynek egy elég negatív visszacsengése, ugyanis egy Európai Uniós tagországban, aki mellesleg az eurozónához tartozik, felmerült az “okosok” részéről egy nem túl demokratikus lépés. Tehát gyakorlatilag az egész pénz-és tőkepiac elengedhetetlen tényezőjét a befektetői bizalmat tették ezzel kockára. Merész és általában nem túl kifizetődő lépés.