Tegnapi FOMC jegyzőkönyv

A Fed legutóbbi, októberi üléséről szerda este kiadott jegyzőkönyvből ezúttal is arra derült fény, hogy valamelyik következő ülésen elérkezik a nagy pillanat: visszavesznek az eszközvásárlásokból. Sok mindenben azonban továbbra sincs egyetértés.
A Nyíltpiaci Bizottság 9-1 arányban szavazott a jelenlegi feltételek fenntartása mellett, és közben a közlemény nyelvezete is csak minimálisan változott. A mostani jegyzőkönyvből azonban kiderül, hogy a résztvevők olyan forgatókönyveket is megvizsgáltak, amikor az eszközvásárlási program leépítése akkor indulna el, amikor még nem teljesen egyértelmű gazdasági kilátások javulása.

Néhányan ezzel kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy korai még ilyen forgatókönyveket vizsgálni, az eszközvásárlási programot pedig hatékonynak nevezték. Több időre van szükség szerintük, hogy meg lehessen ítélni a munkaerőpiaci valamint az inflációs kilátásokat. Továbbra sincs abban egyetértés a jegybankárok között, hogy milyen ütemezés és elv alapján mérsékeljék az eszközvásárlási programot. Egyesek azt is felvetették, hogy fogadjanak el egy egyszerű ütemezést dátumok feltüntetésével, szemben a makrováltozókra (munkanélküliségi ráta, foglalkoztatottak száma) épített program-leépítéssel.

Az egyik legfontosabb mondat, amelyet kiemelnek a piaci kommentárok a jegyzőkönyvből, hogy a jegybankárok szerint, ha a gazdasági adatok is alátámasztják, akkor a bizottság dönthet az eszközvásárlási program csökkentéséről az egyik következő ülésén.