Kínossá vált az erős forint az MNB-nek?

Ma reggel jelent meg a portfolio.hu-n ez az elemzés. Aki forinttal kereskedik, annak kötelező olvasmány.

“Az a furcsának tűnő helyzet állt nemrég elő, hogy a Magyar Nemzeti Bank inflációs céljait kifejezetten hátráltatja a forint elmúlt időszakban mutatott erősödése. Az ugyanis az importárakon keresztül tovább nyomasztja a hazai árszínvonalat, ami még mindenféle szűrést követően is meredek esést mutat éppen. A magyar gazdaságpolitika számára tehát nem kívánatos az erős forint, ez pedig újabb érvet szolgáltat a márciusi kamatcsökkentés megkezdésére. Alábbi cikkünkben az erős árfolyam ezen árnyoldalát mutatjuk be, ami akár egy fontos érv is lehet arra vonatkozóan, hogy további forinterőre nem érdemes számítani. 

Már az is baj, ha erősödik?

Idén több mint 3 százalékot erősödött a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, ami igen látványos 10 forintos elmozdulást jelent. Bár a hazai közélet már teljesen hozzászokott ahhoz, hogy szinte mindig csak a forint gyengüléséről olvashat, mostanra kissé megváltozott a helyzet. Legalábbis az euróval szemben nézve. De Magyarország az eurózónával áll a legszorosabb gazdasági viszonyban, ezért a belső folyamatok szempontjából a számunkra leginkább meghatározó árfolyam az egyértelműen az euró-forint.
Kínossá vált az erős forint az MNB-nek?
Ideje tehát bemutatnunk, hogy bizony az erős forintnak is vannak hátulütői, különösen most, amikor az Európai Unió országainak döntő többségében – köztük itthon is – sokéves negatív inflációs rekordok dőlnek meg.
Kínossá vált az erős forint az MNB-nek?
Kínossá vált az erős forint az MNB-nek?

Az erős forint árnyoldalai

  • Az erősödő árfolyam a nettó exporton (az export és import különbsége) keresztül hat az aggregált keresletre, ami alacsonyabb növekedéshez vezethet
  • Ennek a mikroszintű oka, hogy rontja az exportáló vállalatok versenyképességét, ami egy kis és nyitott ország esetében – mint amilyen Magyarország – hangsúlyos lehet
  • De ebben a történetben a hosszútávú hatások a leértékelődés trendjétől, bizonytalanságától, illetve a belső árszínvonal alkalmazkodásától is függ
  • Ez utóbbi, vagyis a belső árszínvonal alkalmazkodása akár egyensúlyt is teremthetne az árfolyam miatt felborult versenyképességben, de az árak lefelé merevek, nehezebben alkalmazkodnak
  • Az erősebb forint az importárak csökkentésén keresztül közvetlenül hat az árszínvonalra
  • Sőt, lassabb tovagyűrűző hatásokon keresztül a belföldön előállított termékek árára is hatással van
  • Ez az árfolyam indukálta dezinflációs nyomás a jelenlegi környezetben (-1,4 százalékos év/év alapú CPI) jelentősen megnehezíti az árstabilitás elérését, vagyis lépésre kényszerítheti a jegybankot

A forint felértékelődése közvetlenül hat a fogyasztói árakra, azok egy része ugyanis importból származik. Gondoljunk csak az üzemanyagárra például, ahol szinte azonnal meg szokott jelenni a gyengébb vagy éppen erősebb forint (noha ez esetben a dollárkurzus számít), de sok más külföldről behozott árucikk esetében is gyors lehet az alkalmazkodás. Ráadásul az árfolyam rengeteg más, közvetett csatornán is hatást gyakorolhat az árakra, így pedig egy nagyon szétterjedt és bonyolult hatással állunk szemben. Azok a vállalatok, akik versenyeznek az importárukkal (pl. tartós fogyasztási cikkek), feltehetően a versenytársaikhoz igazítják majd az áraikat, növelve vagy csökkentve azt. Sőt, mivel a belföldi termékek szinte teljes spektrumában jelentős szerepet játszik az energia, amiből hazánk nettó importőr, ezért az árfolyamváltozás azon keresztül is beépülhet a belföldi árakba. (Ezek teljes hatásának az érvényesülése ugyanakkor akár évekbe is telhet, de a kamatpolitika a jövőbe néz.)

A fentebb vázolt csatornákon gyűrűzik be tehát az árfolyam hatása a gazdaságunkba, és a nemzetközi szakirodalom szerint ez különösen igaz a feltörekvő gazdaságok esetében. Ebből adódóan az árfolyam szerepe a hazai monetáris politikában továbbra is nagyon fontos, noha inflációs célkövetésben működik a jegybankunk. A szakmai köztudatban élő ökölszabályok szerint 1 százalékos forintgyengülés egy év alatt (minden más változatlansága mellett) 0,15 százalékpontot hozhat le az inflációból, míg a teljes időhorizonton a hatás már 0,2-0,3 százalékpontos lehet. Csakhogy ez az eddig megfigyelt összegfüggés minden bizonnyal nem fordítható meg egy az egyben a forinterősödés esetére. A gazdasági életben ugyanis empirikusan megfigyelt tény, hogy az árak lefelé nehezebben alkalmazkodnak, mint felfelé, ez pedig visszafoghatja az árfolyam begyűrűződését az inflációba.

Sőt, az igazsághoz tartozik,hogy az elmúlt időszakban kevéssé volt érzékelhető a gyengülő forintárfolyam inflációban való megjelenése, ami a fentebbi összefüggést tovább gyengítheti. A fő tanulság viszont ettől még nem válik érvénytelenné: egy feltörekvő piaci gazdaságban, mint amilyen Magyarország, az árfolyam komoly befolyással van a belső gazdasági folyamatokra, köztük az árszínvonalra. Emiatt pedig az MNB a jelenlegi masszívan dezinflációs környezetben határozozttan ellenérdekelt a forint erősödésében. Önmagában ez a szempont is egy újabb erős érv lehet amellett, hogy az EKB lazításának árnyékában – a terítéken lévő lengyel kamatvágás mellett – tovább kell mennie a Magyar Nemzeti Banknak is.

Egy erős érv a forint ellen?

Talán elsőre furcsa lehet hallani, hogy a 300 feletti forint túl erős volna, de azt kell megérteni, hogy ezt most az inflációs kilátások szempontjából, úgymond jegybanki szemüveggel mondjuk. A reálgazdaságunk estében feltehetően még nem merülnek fel versenyképességi problémák 305-ös forintárfolyam mellett, a Citibank kutatócsoportjának egy közelmúltbeli felmérése szerint a magyar exportáló vállalatoknál a breakeven árfolyam (ami alatt veszteségesek lennének) még ez alatt van. Ez nem meglepő annak a fényében, ha figyelembe vesszük, hogy a forint a válság óta (~250-es euróról) jelentősen leértékelődött, ami mellett masszív külkereskedelmi többletet is látunk.

A jegybanki inflációs szempont viszont rendkívül fontos lehet a jelenlegi helyzetben és döntő befolyással bírhat arra vonatkozóan, hogy mit várjunk az árfolyamtól. A forintot elméletileg korlátlan mértékben lehet képes a Magyar Nemzeti Bank gyengíteni, noha kérdéses, hogy ezt mennyire látja majd szükségesnek, illetve, hogy azt milyen eszközzel kívánja majd elérni.

Egy biztos: a jelenlegi helyzetben ez egy nagyon erős érv az ellen, hogy további forinterősödést várjunk.”

 


www.portfolio.hu
forrás:  http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/kinossa_valt_az_eros_forint_az_mnb-nek.210572.html