Forint a határon

Kedden 15 bázisponttal 2,85%-ra csökkentette az irányadó kamatrátát az MNB. Összességében a forint erre nem csinált semmit. Kedd délután még egyetlen egyszer (tudom, mert az elsőről lemaradtam a másodikra meg hiába vártam) felszúrt 303 fölé és onnantól kezdve ma reggelig erősödött is valamelyest a forint az euróval szemben. Itt tudtam is zárni  a kedd délelőtti 303,14-es EURHUF shortomat 301,9-es árfolyamon, arra számítva, hogy ismételten 303 fölé emelkedik a kereszt. Erre nem is kellett sokat várnom. Ma délelőtt ismét bevásároltam egy kicsit forintból. 😀
Délelőtt óta 303,50 körül billeg az árfolyam. Fontos megjegyezni, hogy itt van egy erős ellenállása, amiről simán visszapattanhat legalább 301,5 közelébe, majd akár 300-ig is. Viszont ha sikerül átvinnie ezt az ellenállás zónát, akkor következhet a 305 – 307-es zóna tesztelése. Ha itt sem tud megállni, akkor 308,50 a következő cél.
A trend egyértelműen felfelé mutat, ezt erősítvén rendre emelkedő aljakat (rózsaszínnel jelölve) rajzol a kereszt, valamint 2013 szeptemberétől nézve már negyedszerre megy neki ennek a szintnek. Amire figyelni kell:

  • ha ma/holnap (vagy jövő héten) átviszi a fent említett ellenállását, akkor mindenképp számítani kell legalább a 305-307-es árfolyam elérésére. Én itt kezdem el újra venni a forintot.
  • benne van a devizapárban, hogy innen ismét visszapattan legalább 301,5 – 300-ig. Ha ez a szcenárió lép életbe, akkor szép lassan kiszórom a mostani shortokat, mert az a meglátásom, hogy bizony még egyszer neki fog menni ennek a 303-304-es ellenállás zónának. Legalábbis amíg nem töri le a kékkel jelzett emelkedő trendet, illetve ami ennél is fontosabb, hogy a pirossal jelölt hosszú távú emelkedő trendjét (2012.08-től) kell letörnie, egy combosabb forinterősödéshez.

eurhufdaily

Azért is veszegetem ilyen bőszen a forintot, mert

  • 302 felett nagyon szimpatikus
  • hosszabb távra tervezek vele
  • mindig vannak napon belül/néhány nap leforgása alatt 1-3 forintnyi visszaerősödése, amit bűn nem megfogni. Akár talált pénznek is lehet hívni 😉
  • kapom a kamatot (carry trade). Igaz, hogy a folyamatos kamatcsökkentéssel a swap is erőteljesen lecsökkent, de még így is 2,55%-ot fizet euró alapon, ami nem rossz. Jelenleg jobb, mint a bankbetét és közép távon meg szépen hoz az árfolyamnyereségen.

Azt hozzá kell tenni, hogy az “igazi” (nagyobb mennyiségű) hosszabb távú forint vételekkel még megvárom a 305-307-es árfolyamot. Most még csak “kóstolgatom”, ha esetleg nem akarna addig felmenni, azért hozzon valamit a konyhára. Ezzel a 303-as árfolyammal érkezett el az első komolyabb szintre, ahol érdemes elkezdeni a vásárlást.