Felemelték az adósságplafont

A mai napon az Egyesült Államok képviselőháza megszavazta az adósságplafon felfüggesztését 2015 márciusáig. A szavazás meglehetősen szoros volt, 221-201 és az elfogadáshoz az kellett, hogy 28 republikánus, élükön John Boehnerrel, a demokraták oldalára álljon át. Így pedig megúsztuk, hogy a tavaly októberihez hasonló cirkusz alakuljon ki az Egyesült Államok finanszírozása kapcsán. 

Az Egyesült Államok képviselőházának republikánus vezetői ez alkalommal feltételek nélküli szavazásra bocsájtották az adósságplafon megemelését, ugyanis nem akartak még egyszer olyan vádakat kiállni, mint tavaly októberben. Akkor ugyanis sok elemző szerint politikai szempontból veszteséget szenvedtek a republikánusok, amikor az adósságplafonról szóló vitát politikai fegyverként próbálták felhasználni a demokraták ellen, hogy módosításokat erőszakoljanak ki a költségvetés kapcsán. A piac rendkívül nyugtalanná vált tavaly október 17-e körül és egy ilyen helyzetért vélhetően ismét ők lettek volna a felelősek. Persze az élet iróniája az, hogy így is hibáztatják őket, csak éppen most azzal, hogy cserbenhagyták a republikánus értékrendet.

A radikális Tea-Party mozgalom rögvest úgy interpretálta a történteket, hogy a képviselőházi vezetés feladta a fegyelmezett fiskális politikáért folytatott harcát. Így aztán arra szólítottak fel mindenkit, hogy 2014-ben a kongresszusba több olyan embert kell beszavazni, akik kiállnak majd ezen értékrendekért.

John Boehner, képviselőházi republikánus vezető ismét nem könnyű döntés előtt állt, de az a tény segített, hogy a tavaly októberi felfordulásért (az állam részleges leállásáért és az erőteljes piaci nyugtalanságért) főleg az ő pártját okolták az emberek a közvélemény-kutatások szerint. Így pedig képtelenné váltak úgy dönteni, hogy egyszerre feleljenek meg a jelentős befolyással rendelkező Tea-party mozgalomnak és felelősnek tűnjenek az Egyesült Államok pénzügyei iránt is.

A vezetők tehát nem akartak újabb cirkuszt és olyan vádaskodást, hogy csődbe viszik az Egyesült Államokat, a demokratáknak pedig mondhatni bejött a taktikájuk. Ők ugyanis már jó előre megmondták, hogy nem lesznek hajlandóak semmiről sem tárgyalni az adósságplafon megemelése kapcsán. Így az egész felelősséget látszólag a republikánusokra hárították át. A lényeg mindenesetre az, hogy a piac megnyugodhat, és nem látunk majd emelkedést az amerikai kincstárjegyek hozamában, vagy a rájuk vonatkozó CDS-felárakban a hónap hátralévő részében. Legalábbis emiatt nem.

Forrás: www.portfolio.hu
http://www.portfolio.hu/gazdasag/felemeltek_az_adossagplafont.5.195288.html