Esnek a feltörekvő devizák

Tegnap késő este a török jegybank 425(!, azaz +4,25%) bázispontos kamatemelést hajtott végre, melynek következményeként a feltörekvő devizák (líra, forint, stb) erősödni kezdtek. Ez az erős délelőttre teljesen elillant. A HUF 309,9 közelébe emelkedett az euróval szemben, ami azért napon belül laza 7+ forint gyengülésnek felel meg.
Minderre 13:15-kor Matolcsy kerek perec kijelentette egy sajtótájékoztatón – ekkor még csak 307 közelében volt az EURHUF kereszt – hogy annyira jók a magyar inflációs (és persze a makrogazdasági adatok), hogy nincs miért aggódni, ők tovább fogják csökkenteni a jegybanki alapkamatot. Sajnos erre a piacnak is meg van, illetve lesz még 1-2 hozzáfűzni valója. Erről majd még később.

Jelenleg az EURHUF küzd az erős ellenállási szintnek mondható 310-es árfolyammal, az USDHUF 227,4-ig szúrt fel. Este 20:00-kor FOMC ülés, ahol feltehetően további 10 milliárd dollárral csökkentik a havi kötvényvásárlási keret összegét. Estig még tuti nem fogunk unatkozni.

A meglátásom továbbra is az, hogy 306 felett – aki picit hosszabb távon gondolkozik – érdemes venni a forintot. Az elmúlt néhány napban egész kiszámíthatóan mozgott simán meg lehetett fogni 8 forintot.