S&P index long vagy short?

Az elmúlt héten napról-napra újabb történelmi csúcsra ment az SP500 -as index. Az emelkedő trendcsatorna trendcsatorna tetejét elérte, kérdés innen lesz-e korrekció vagy emelkedik tovább?

Jelenleg 2552-es árfolyammal sikerült beállítani a történelmi csúcsot. Amennyiben áttörné ezt a szintet, úgy rövidtávon megcélozhatná a 2560 – 2580-as tartományt. Napos grafikonon nézve az október 5-i erőteljes kopasz gyertya eddig fals kitörésnek mutatkozik és úgynevezett belső nap formációt rajzol, tehát 2535 és 2552-es szint most rövidtávon a vízválasztó.(október 5-i kopasz gyertya tartománya). Amennyiben 2535 alatt zárna, akkor első körben irány a 2500-as árfolyam. Innentől már sűrűsödne a levegő, ugyanis 2470 – 2480 körül már erős támaszok húzódnak, például az emelkedő trend alja, valamint a 61,8-as fibo szint.
A rövid távú korrekciót az is erősíti, hogy jelenleg csöppet túlvett már az index, 76 feletti az RSI-je. (ez inkább csak jelzés, emiatt short pozíciót nyitni nem célszerű)

#SP500Daily

Hetes grafikonon látszik, hogy a hosszú távú emelkedő trendcsatorna alját (sötétkék tartománnyal jelölve) 2400 – 2425 körül érné el.

#SP500Weekly

Kicsit más oldalról is megvizsgálva egy kisebb korrekcióra mindenképp megérett. Egy csöppet gyanús, hogy az elmúlt időszakban az vezető tőzsdeindexek sorra döntögették az újabb csúcsokat, közben a feltörekvő devizák (HUF, PLN, TRY) ezzel párhuzamosan gyengültek. Személy szerint szeretem “indikátorként” is nézni a feltörekvő devizákat, mert lényeges információt adnak a világpiaci hangulat állapotáról. A mostani helyzetben elég beszédesek…

A pénteki amerikai munkaerőpiaci (non-farm, munkanélküliségi ráta) adatok után már 91,7%-ra ugrott a decemberi FED kamatemelés esélye. Míg kb 1 hónappal ezelőtt ez csak 50% körül volt, tehát nem emiatt gyengültek kéz a kézben a feltörekvő devizák. (az oké, hogy az MNB miatt indult gyengülésnek a HUF augusztus végén, ez 310-ig indokolta is). Mindezek mellett a mostani feszült állapotokról sem szabad megfeledkezni amit Észak-Korea zúdít ránk, illetve az egyre jobban dagadó kínai hitel lufi.

Az elkövetkező időszakban lesz itt izgalom bőven, a muníciót tessék betárazni.